Lente op de Keukenhof

Eindeloze kleurvlakken Het is lente in de Keukenhof-tuinen

Terwijl de strenge ochtendvorst langzaam zijn woede verliest, voeden Nederlandse plantkundigen hun talloze tulpenbollen als voorbereiding op de warme lentezon. De provincies Holland in Nederland zijn druk bezig om zich voor te bereiden op de duizenden toeristen uit alle delen van de wereld die naar het kleine Europese land zullen afdalen voor een glimp van de mooiste tuinen van de Keukenhof.

Geplant in de buurt van de stad Lisse, exploderen de Keukenhof-tuinen slechts twee maanden per jaar letterlijk van kleur. Terwijl elke tulp en lentebloem gretig naar boven spant voor de zonnestralen, maken bezoekers foto’s en kopen ze bollen en zaailingen, in de hoop hun eigen prachtige tuinen te planten. Slimme genetische ingenieurs zijn erin geslaagd de afkeer van moedernatuur tegen natuurlijke rode tulpen te ondermijnen door kruising, hoewel dit bot respectloosheid slechts enkele generaties wordt getolereerd en de kruising opnieuw moet worden herhaald.

Ga op je hurken zitten om deze natuurlijke meesterwerken van dichtbij te bekijken. Liever een vogelperspectief? Wat is een betere plek om uit te kijken over eindeloze kleurvelden dan vanaf een baars op een oude houten windmolen? Een Nederlandse tuin zou immers niet compleet zijn zonder een! Vanaf hier gaan de rijen tulpen door in elke denkbare tint en zover het oog reikt. De tuinen zijn echter maar velden. Tip-teen een met tulpen omzoomd pad af dat in en uit de schaduwrijke bomen weeft. Luister naar het zachte sijpelen van de fonteinen terwijl je ontspant naast een rustig meer. Bewonder de ingewikkelde ontwerpen die zijn gemaakt door precies het juiste type en kleur bloem op de perfecte plekken te planten.

Voor kinderen die het bedwelmende en adembenemende effect van de tuinen niet helemaal begrijpen, zal de kleine speeltuin hun hoogtepunt zijn. Of je nu een groene duim hebt of alleen maar wilt dat je dat deed, de Keukenhof verbaast je.

Het hoogtepunt van het tulpenseizoen is de Flower Parade, die elk jaar half april plaatsvindt. Creatief gedecoreerde praalwagens en luxe auto’s vol met zoveel bloemen als menselijk mogelijk langzaam hun weg vinden langs de tocht van 40 kilometer terwijl toeschouwers ooh en ahh over hun ontwerpen. Het duurt bijna 12 uur voordat de hele parade van Noordwijk naar Haarlem komt, wat nog verbazingwekkender is als je bedenkt dat meerdere fanfares de lange rij praalwagens en auto’s accentueren.

Half mei beginnen de bloemen hun glans te verliezen. De Keukenhof kijkt uit naar de resterende 10 maanden van het jaar voor behoud, onderhoud en herbeplanting voor de volgende duizenden toeristen die de volgende maart komen. Hun zachte zorg voor de delicate bollen en aandacht voor de kleinste details beloven weer een seizoen van schitterende kleuren en betoverde tuingasten.